torstai 14. huhtikuuta 2011

Mikä on nykyään normaalia?

Ei tämä nyt taaskaan oikein suju. Piti käydä ostamassa vain vettä ja limsaa, mutta mukaan tarttui jäätelöä ja keksejä ja pari vanukasta. Tosin keksit ja vanukas on edelleen syömättä. Muuten viikko on mennyt ihan hyvin, mutta silti vaaka aamulla näytti 100 grammaa enemmän kuin viimeksi. Milloin syömisestä tuli näin hankalaa?! Ns. normaalit ihmiset ovat jäämässä yhä pienemmäksi vähemmistöksi, kun enemmistö meistä syö liikaa ja melkein yhtä suuri osa väestöstä liian vähän. Ja mikä edes on normaali? Normaalipaino on kai määritetty terveellisyyden mukaan, mutta 99,9 prosenttia väestöstä pitää painoindeksissä 24,9 olevaa lihavana. Kukaan malli tai missi tai näyttelijä ei ole lähelläkään indeksiä 20! Jos joku painaisi normaalipainon verran, julkaistaisiin lehdistössä satoja kuvia kyseisen henkilön "läskeistä". Jennifer Hudson sanoi jossain haastattelussa, että laihduttuaan hänelle on tarjottu työtilaisuuksia moninkertaisesti enemmän siihen verrattuna, kun hän oli lihava. Tuntuu käsittämättömältä, koska hänellä kuitenkin on sama ääni! Kuitenkin jokainen tietää, että Hollywoodin parhaiten palkatuista naisista tuskin kukaan saisi enää yhtäkään roolia, lahjoistaan huolimatta, jos he painaisivat enemmän. 

Näin taannoin tv:stä pätkän dokumenttia, jossa näytettiin sadalle miehelle viittä kuvaa, joissa oli viisi eri naisvartaloa, painoindekseissä 16, 18, 20, 22 ja 24 ja kysyttiin kenellä oli paras vartalo. 98 miestä valitsi painoindeksin 16, kaksi 18. Kommentit isommista naisista oli aika kauheita, vaikka korkeinkin painoindeksi oli vielä normaalipainon puolella. Aina välillä myös netissä saa lukea miesten valitusta siitä, miten 170 senttinen 60 kiloa painava nainen määrittelee itsensä normaalipainoiseksi, vaikka on "kauhea läski".  Miksi on sitä parempi ja puoleensavetävämpi, mitä laihempi on? Tietystikään läski ei ole kaunista, mutta nykyään ei enää normaalipainokaan ilmeisesti ole kaunista! Tuon mukaan ollakseni miesten silmissä (painon suhteen) puoleensavetävä minun täytyisi painaa suunnilleen 44 kilogrammaa! Minulla ei ole minkäänlaista kiinnostusta päästä lähellekään 44 kiloa, absoluuttinen unelmapainonikin on 14 kiloa enemmän, mutta tuo luku antaa kiinnostavan näkymän siihen, mitä minun tulisi painaa, jotta enemmistö ihmisistä pitäisi minua oikean kokoisena tai painoisena.  Toisaalta taas, jos ajattelee vaikka missikisoihin osallistuvia, heidän painoindeksinsä on lähes järjestään korkeintaan 17, mutta eivät he minunkaan silmissäni näytä alipainoisilta. Sama pätee näyttelijättäriin tai malleihin. Ainoastaan ne viime syksyn H&M:n villapaitamainoksessa olleet todella alipainoiset tytöt näyttivät oikeasti alipainoisilta. Normaali ei ilmeisesti ole enää normaalia kenenkään silmissä, ei edes meidän läskien! 

No, minun ei onneksi tarvitse olla huolissani alipainoisuudesta... ;) Mutta olisi kiva päästä joskus edes sinne normaalien joukkoon...  

3 kommenttia:

 1. Todella hyvä kirjoitus ja hyviä huomioita :)

  VastaaPoista
 2. Toi dokumentti alkoi kiinnostamaan. Ei varmaan ollut kotimainen, vai?
  Olen pannut merkille, että moni tuntemistani miehistä (iältään 25 tai yli) ei tunne vetoa liian laihoihin naisiin.
  Katselin joskus kadehtien hyvin hoikkaa naista, ja miepuolinen tuttavani totesi naisen ulkonäöstä: "Liian laiha, sehän menee rikki jos siihen yrittää koskea!".
  Mutta makuja on tietysti monenlaisia :)

  VastaaPoista
 3. Kiitti Silmu! :)

  Kiiva: Se oli amerikkalainen dokumentti.
  Miehet aina sanoo noin, mutta sitten käytännössä kuitenkin mitä laihempi nainen on, sitä enemmän hänellä olisi ottajia. Minusta nykyajan kauneusihanne on kovin poikamainen, minä henkilökohtaisesti pidän kauneimpana naista, jolla on kurveja ja pehmeyttä. Ei ehkä tarvitse mennä näin pitkälle, kuin minä olen mennyt, mutta... :D

  VastaaPoista